Un somn bun ne va ajuta organismul să fie sănătos pentru a doua zi și pentru tot restul vieții.

A dormi nu înseamnă să pierzi viața, ci să o câștigi. Mulți oameni cred că orele de somn sunt ore pierdute, dar nu, acele ore de odihnă sunt ore investite pentru ca în restul zilei să fim la 100%. Atunci când dormim mai puțin sau mai mult decât avem nevoie, sau modificăm ora la care ne culcăm, începem să creștem riscul de a face tot felul de boli, performanțele noastre sportive sunt mai slabe și putem ajunge într-un cerc periculos care ne va afecta grav sănătatea.

Somnul este o investiție, nu o cheltuială

Să dormim suficient este obligatoriu, mai degrabă decât necesar, dacă vrem să ne bucurăm de o stare generală de sănătate bună. Există multe reclame care sugerează să ne trezim la patru sau cinci dimineața pentru a fi mai productivi și mai de succes, iar acest lucru este posibil, dar dacă ne culcăm la ora 20.00 sau 21.00 pentru a avea între șapte și nouă ore de somn pe noapte.

A dormi mai puțin pentru a rămâne treaz mai mult timp nu este mai productiv, ci dimpotrivă, precum și a ne eroda treptat sănătatea. Există cazuri în care somnul este compromis fără a putea fi evitat (călătorii, anxietate, insomnie, schimbări în turele de lucru…), dar cei mai mulți dintre noi își pot ajusta orele de somn.

Unul dintre cazurile în care adormirea poate fi mai complicată decât pentru alte persoane este dacă ne antrenăm noaptea și intrăm într-o stare de surescitare. Dacă acesta este cazul dumneavoastră sau dacă aveți probleme de somn din diverse motive care v-au alterat ritmul circadian, utilizarea melatoninei poate fi foarte interesantă, deși ideal ar fi să încercați să vă reglați programul astfel încât să vă culcați întotdeauna la aceeași oră.

Dacă nu dormim suficient (între 7 – 9 ore), ne confruntăm cu numeroase probleme de sănătate și pierderi de performanță. De aceea, trebuie să avem o igienă corectă a somnului și, așa cum ne trezim la aceeași oră, să ne culcăm la aceeași oră, având o perioadă de odihnă de 7 – 9 ore.

Lipsa de somn versus deficiența de somn

Înainte de a continua articolul, este necesar să facem o diferență între lipsa de somn (dacă nu dormi suficient într-o zi) și deficiența de somn, care este un concept mai larg ce acoperă: a nu dormi suficient în mod cronic, a dormi la ore nepotrivite (de exemplu, lucrătorii de noapte), a avea o odihnă de proastă calitate din cauza unor tulburări.

O lipsă ocazională de somn, indiferent de motiv, va avea efecte temporare, cum ar fi o concentrare mai slabă, performanțe mai slabe și dificultăți în a fi la 100%. Totuși, acestea vor fi eliminate atunci când vom avea somnul de care avem nevoie a doua zi. Deficitul de somn este mai grav și poate duce la efecte nocive asupra sănătății, care pot fi ușoare sau agravate.

La fel cum deficiența de somn duce la probleme de sănătate, la fel și somnul în exces. Dormitul mai mult decât intervalul recomandat, între șapte și nouă ore, va genera, de asemenea, multe dintre efectele nocive pe care le vom vedea mai jos.

Efectele deficienței de somn asupra sănătății generale

Deficitul de somn, rețineți că este vorba de un somn cronic slab sau insuficient, afectează performanțele academice, performanța la locul de muncă și legăturile sociale. O greșeală frecventă pe care o facem adesea este să dormim prea puțin înainte de un examen sau de o întâlnire importantă, deoarece acea revizuire de ultim moment ne va aduce beneficii mai proaste decât un somn bun.

Deficitul de somn în creier

Somnul insuficient cronic ne face creierul mai puțin eficient în ceea ce privește concentrarea și atenția la o sarcină, ceea ce ne face mai greu să învățăm și să fim creativi. Pentru a fi foarte reducționist, creierele persoanelor care dorm bine vor face calcule matematice mult mai repede și vor avea mai ușor de gândit decât creierele persoanelor cu deficit de somn.

Sănătatea mintală datorată conexiunilor neuronale care nu funcționează bine poate duce la tulburări precum depresia, anxietatea sau tulburarea bipolară. Dacă deficiența de somn nu este abordată, tulburarea mentală poate deveni mai severă și poate fi mai greu de inversat.

Deficiența de somn la nivel social

„Dacă nu mănânc sau nu dorm, sunt altcineva. Probabil că ați auzit această afirmație de mai multe ori și este adevărat că lipsa somnului ne poate altera starea de spirit. Putem chiar să avem mai multe probleme în a înțelege emoțiile și reacțiile altor persoane decât o persoană care doarme suficient.

La nivel academic și la locul de muncă, lipsa somnului va combina performanța mai slabă a creierului cu o dispoziție mai proastă, ceea ce poate duce la probleme de performanță și sociale la școală sau la locul de muncă.

De raluca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *