Pentru a restrânge senzația de foame și a facilita scăderea în greutate, specialiștii recomandă manevrarea eficientă a stresului, concentrarea atenției și menținerea unui regim alimentar constant.

Pentru cei confruntați frecvent cu dorințe intense și specifice pentru anumite alimente, care pentru a menține un regim alimentar sănătos și controlat caloric se străduiesc să le ignore, iată o serie de metode pentru a diminua aceste pofte, bazate pe șapte indicații de la Harvard.

Strategii Harvard pentru a stăpâni dorințele alimentare

Diverse elemente pot declanșa dorințe intense pentru mâncăruri care adesea sunt bogate în nutrienți ce stimulează senzația de plăcere și pot induce dependență.

De regulă, tindem să poftim nu la mere sau salate, ci la dulciuri opulente, snacksuri sărate, hamburgeri sau alte produse culinare ce aduc beneficii nutriționale reduse.

Consumul excesiv al acestor produse, stresul constant, marketingul agresiv al alimentelor, schimbările hormonale, lipsa unui somn odihnitor și alți factori pot incentiva apariția poftei de mâncare.

Șapte recomandări de la Harvard

Specialiștii de la Harvard sugerează gestionarea factorilor mai sus-menționați și ne oferă șapte sugestii aplicabile ce pot diminua tentațiile alimentare și poftele:

  • Acordați importanță proteinelor și fibrelor în fiecare porție de mâncare, cu scopul de a spori senzația de sațietate și de a atenua foamea și poftele pentru o durată mai lungă.
  • Evitați să rămâneți prea mult timp fără a consuma mâncare, încercând să luați masa la interval de trei-patru ore în cursul zilei, pentru că postul îndelungat poate facilita pierderea controlului și apariția preferințelor pentru mâncăruri mai energice și mai puțin nutritive.
  • Ocoliți mâncărurile extrem de procesate care pot crea adicție și declanșează senzații de răsplată în creier, alimentând astfel dorința pentru mai multe alimente.
  • Construiți un context favorabil sănătății, evitând factorii externi stimulativi, deoarece expunerea sau contactul frecvent cu produsele culinare atrăgătoare poate amplifica poftele.
  • Separă consumul de alimente de alte activități, precum obiceiul de a savura o ciocolată odată cu un ceai sau a lua o gustare pe timpul seară în fața filmului; acestea sunt mai mult deprinderi decât necesități, pe care le putem schimba pentru a eschiva dorințele nedorite.
  • Fii conștient de starea ta sau de ritualul alimentar, pentru a preveni apariția poftelor nejustificate. Adresează-te într-un mod constructiv stării de stres, plictiseală sau irascibilitate și încearcă să te orientezi către alte activități, cum ar fi plimbările sau exercițiile de relaxare.
  • Descoperă și testează activități care să îți procure bucurie asemănătoare cu cea a consumului unei delicatese dulci, cum ar fi contactul cu natura, dansul sau râsul împreună cu alții.

Acestea sunt cele șapte sfaturi de la Harvard pentru a tempera poftele ce pot interfera cu obiectivele tale de a menține o dietă echilibrată și a scădea în greutate.

De raluca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *